Vandaag is de grote dag voor Helen van seksueel misbruik

Een mijlpaal

Helen van seksueel misbruik

Vandaag op 26 februari 2013, mijn 49e verjaardag, ziet mijn boek het licht en gaat het de wereld in. Het is een mooi proces geweest van start tot finish. Vandaag vieren we het feest van helen van seksueel misbruik.

Hoe het begon

Het begon allemaal met een uitdaging op een Amerikaanse blogsite. ‘Schrijf 30 blogs in 30 dagen’ stond er. Dat leek me geweldig, maar, besloot ik, dan moet het wel ergens over gaan. Iets waar ik uit persoonlijke ervaring en mijn groeiende ervaring als coach veel van wist, was helen van seksueel misbruik. Dus daar schreef ik over. De 30 blogs in 30 dagen heb ik niet gehaald, ik schreef er 29. Daarnaast kwam ik er vrij snel achter dat de actie allang niet meer liep. Maar de uitdaging die ik mezelf stelde, steeg daar toch al bovenuit.

Ik ben geheeld van seksueel misbruik

Ik heb hele discussies gehad met mensen die beweerden dat dit niet kon, dat je toch altijd slachtoffer zal blijven. Dat je levenslang getekend bent door die ervaringen. Ik ben geheeld. Ik bewijs met mijn leven dat het ook anders kan. Seksueel misbruik is één van de vele ervaringen in mijn leven en allang niet meer het meest bepalende feit.

Het is geen eenvoudige klus

Het is een lange reis geweest om daar te komen, dat wel. De zoektocht langs diverse vormen van hulpverlening, de confrontatie met mezelf in allerlei situaties, zeker in het intieme stuk, alles wat ik heb gedaan om te helen heeft mij veel gebracht. Heeft van mij een zachter, warmer en liefdevoller mens gemaakt.

Wie zou ik anders geworden zijn?

Ben ik wie ik geweest zou zijn, als ik niet seksueel misbruikt was? Waarschijnlijk niet, maar dat hoeft ook niet. Ik heb gerouwd om degene die ik wellicht had kunnen worden. Ik vier de vrouw die ik vandaag, op mijn 49e verjaardag ben.

Helen kán. Het kan écht

Helen van seksueel misbruik kán. Het wordt tijd dat we onszelf en elkaar toestemming geven om misbruik achter ons te laten. Elkaar niet meer wijsmaken dat je levenslang hebt, omdat je nou eenmaal vroeg in je jeugd een diep beschadigende ervaring hebt gehad.

Het was erg, maar het is voorbij

Ja het was erg. Ja, het was indringend. Ja, het is moeilijk om daarna de draad op te pakken. Maar het kan wél! Je hoeft niet je leven lang slachtoffer te zijn, van wat je in je vroege jeugd is overkomen. Ik ken mensen die op hele jonge leeftijd de meest verschikkelijke vormen van misbruik hebben meegemaakt die nu volle, rijke, liefdevolle levens leiden. Die warme gezinnen stichten en geen traumatische herbelevingen meer hebben.

Het is tijd om te helen. Hoog tijd

Ben jij als kind seksueel misbruikt? Wil jij ook helen? Lees dan mijn boek, informeer jezelf breed over seksueel misbruik en zoek goede hulp.

Hulpbronnen

In de boekwinkel van deze site zijn diverse boeken te koop die je kunnen helpen om je proces te ondersteunen.

Op hulpverlening na seksueel misbruik vind je informatie over diverse therapieën én een aantal hulpverleners waar ik vertrouwen in heb.

2 gedachten over “Vandaag is de grote dag voor Helen van seksueel misbruik

 1. Ik heb er geen last meer van. Ik loop niet als een slachtoffer want een buizerd zoekt ook zwakke diertjes. Komt er iemand naast me fietsen, echt van plan iets met me te doen. Ik zeg nuchter: joh, daar heb ik helemaal geen tijd voor, hij deed zijn gulp weer dicht.
  Zielig he, ik bedoel dus hem, niet ik.

  ik was al geheeld VOOR de MeToo opkomst.
  Vreemde term overigens,
  ik interpreteer het anders. Als er 3 meisjes staan en 2 krijgen een ijsje,
  dan roept de derde: Me Too! Geen handige zin dus. Maar ik krijg het goede
  wat de andere 2 krijgen, daar zorg ik zelf voor en heb er de regie over!

  • Hallo Andrea,

   Ook ik was geheeld voordat #metoo er was. Het idee achter #metoo is om de omvang van het probleem van seksueel misbruik duidelijk te maken en daarin is het hekje goed geslaagd. De maatschappij kan niet meer om seksueel misbruik heen. Dat is goed nieuws, want dat betekent dat meer mensen de regie terug kunnen nemen. Maar ook, wellicht, dat er iets van een preventieve werking vanuit zal gaan.

   warme groet,
   Ivonne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.