Gastblog Jessica – Ooit ben je van mij

Heden

donker roze bloesem, foto van Agnes van der Graaf“Ooit houd ik je vast en ben je van mij.” Ik zeg het zachtjes hardop, om de woorden te proeven. Het voelt als een onwerkelijke zin die niets met mij te maken heeft. Een regel uit een boek dat ik nooit zal lezen, omdat het onderwerp me niet aanspreekt. Een zin die ik tegenkom op tv tijdens het zappen. Of een uitspraak die ik per ongeluk opvang uit een gesprek van anderen. Maar zo was het niet, helaas. De angst is aan het wegslijten, maar nog steeds niet helemaal verdwenen.

Drie en een half jaar geleden

“Ik spring wel een keer voor de trein” was het laatste wat ik van hem hoorde, maar ik denk niet dat hij dat heeft gedaan. De dreigingen hebben hun geloofwaardigheid verloren. Ik zie nu pas echt hoe hij is en dat ik hem niet kan helpen. Op straat voel ik me niet meer veilig. Ik ben alert en om de vijf seconden kijk ik schichtig om me heen, om er zeker van te zijn dat hij me niet achtervolgt. Bij elke hoek wordt mijn hartslag nog hoger dan hij al was. Ik ben bang. Wat als hij zijn belofte nakomt en wat als ik dan niets durf te doen. Wat als….

Vier jaar geleden

“Ik wil je graag zien, bij je zijn en je vasthouden.” Ik kijk op mijn telefoon, naar het bericht van hem. Nog voordat ik het helemaal heb kunnen lezen komt er al een ander binnen. Weer van hem. Van de inhoud schrik ik niet meer, ik raak eraan gewend. De zoveelste zelfmoorddreiging. Mijn schuld, herhaalt het zich in mijn hoofd. Mijn schuld. Met trillende vingers begin ik aan een reactie, omdat het voelt alsof ik geen keuze of eigen wil meer heb. Ik moet op zijn minst proberen hem te helpen, dat ben ik hem verschuldigd.

Vier en een half jaar geleden

“Jij depressief? Stel je niet zo aan.” Het is duidelijk te merken dat ons contact is veranderd. Van het zorgzame, begripvolle en geïnteresseerde is niets meer over. Hij is hard en eist al mijn vrije tijd op. Het enige wat nog belangrijk is in ons contact is hij, hem en hemzelf. Ik voel me stom, omdat ik hem kwetsbare dingen heb verteld toen het nog wel goed zat. Op internet heb ik naar hem gezocht en daar kwamen geen goede dingen uit. Ik weet niet of ik hem nog wel kan vertrouwen, maar misschien zie ik dingen die er niet zijn. Hij deed zo aardig. Dat gedeelte van hem kan toch niet opeens verdwenen zijn?

Vijf jaar geleden

Hij is aardig, lief, zorgzaam, begripvol en geïnteresseerd in mij. Ik denk dat ik hem leuk vind en dat het wederzijds is. Over het algemeen heb ik moeite met vertrouwen, maar bij hem is het anders. Hij is anders dan de rest. Weliswaar heeft hij problemen, maar die heb ik ook. Daar komen we vast wel uit. “Ooit hou ik je vast en ben je van mij” geeft me een warm gevoel, omdat het zijn woorden zijn. Ik weet nog niet dat ik die zin vaker zal horen en dat het me later zoveel angst aan zal jagen.

Meer verhalen van Jessica vind je op: Uit het donker

Recensie: Voor dat geheim ben ik te klein – Ilona Lammertink

voor dat geheim ben ik te kleinVoor dat geheim ben ik te klein – Ilona Lammertink

Dit mooi geïllustreerde kinderboek ‘Voor dat geheim ben ik te klein’ is een belangrijk boek. Het leest gemakkelijk voor en is ondanks het thema ook voor hele kleine kinderen goed te bevatten.

De hoofdpersoon Joost is heel geloofwaardig neergezet en hij kan al heel goed geheimen bewaren. Met leuke geheimpjes is dat geen probleem. Hij voelt zich groot en stoer dat hij dat al kan. Maar als zijn babysitter aan zijn billen zit, geeft dát geheim een heel ander gevoel. In plaats van groot voelt hij zich klein.

Het geheim verklappen

Het geheim verklappen is niet zo gemakkelijk. Want Joost wil immers groot zijn en goed met geheimpjes om kunnen gaan. Maar dit geheim weegt zwaar en Joost wordt er ongelukkig van. Gaat zelfs weer ‘kleine jongens dingen’ doen, zoals in zijn bed plassen. Gelukkig zijn de ouders van Joost heel begripvol en vragen hem wat hem dwars zit. Wanneer hij het geheim verklapt, helpen zij hem door te zorgen dat het nooit meer kan gebeuren.

Leeftijdsadequaat taalgebruik

De auteur, Ilona Lammertink, heeft duidelijk verstand van kinderboeken en het verhaal loopt vloeiend. Het is nergens te moeilijk of ingewikkeld. Ik kan me voorstellen dat dit een boek is wat kinderen graag voorgelezen krijgen. Wanneer er een vermoeden is van seksueel misbruik dan is dit een uitnodigend boek. Een duidelijk signaal dat dit soort geheimen bespreekbaar zijn en dat je ouders begripvol zullen reageren.

Een goede afloop?

Helaas is de werkelijkheid vaak weerbarstiger dan het verhaal van Joost. Het is immers lang niet altijd de babysitter en ouders zijn ook lang niet altijd de veilige plek waar Joost uit het verhaal op kan rekenen. Maar dat hoeft ook niet, de boodschap is duidelijk: Voor sommige geheimen is ook een grote jongen als Joost te klein.

Aanbevelingen achterin het boek

De aanbevelingen achterin het boek vind ik persoonlijk wat minder geslaagd. Naar mijn smaak te veel gericht op wat er aan reguliere hulpverlening te bieden is en te weinig richting de eigen mogelijkheden van de ouders. Dat is het boek niet aan te rekenen: er is op dit gebied nog weinig ontwikkeld. Toch had ik graag gezien dat ook de alternatieve mogelijkheden voor therapie en begeleiding een plaatsje in het boek hadden gekregen.

Dit boek kun je hier aanschaffen.

Boekrecensie: Kraak je eigen kramp – Inga Teekens

Inga Teekens – Kraak je eigen kramp

kraak je eigen kramp van Inga TeekensInga Teekens gaf een workshop over geweldloze communicatie en meer op ons symposium ‘Partners in beeld’ op 9 april 2016 in Arnhem. Reden genoeg om haar boek: ‘Kraak je eigen kramp’ eens nader te bekijken en te zien of dit boek iets kan betekenen als het gaat om (zelf)hulp na seksueel misbruik.

Kraak je eigen kramp

Het eerste wat opvalt is dat het een echt ‘doe-boek’ is. Met heldere omschrijvingen van oefeningen, een duidelijke structuur en uitnodigende plaatjes, geeft het je handvatten waarmee je zelf aan de slag kunt om, je raadt het al, je eigen kramp te kraken.

Wat is jouw eigen kramp?

Wat verstaat de auteur onder ‘je eigen kramp’? De meeste mensen zullen wel herkennen dat er dingen zijn waar je te heftig op reageert. Heftig van binnen in elk geval, soms ook heftig naar buiten toe. Een trigger dus, waarvan je regelmatig in de ‘kramp’ schiet. Je gedrag verandert van je natuurlijke gedrag in je ’traumareactie’.

Model voor persoonlijke autonomie

Het model voor persoonlijke autonomie bestaat uit enerzijds de ‘krampgenerator’ en anderzijds de ‘krachtgenerator’. Beide bestaan uit denkbeelden en overtuigingen die jij je eigen hebt gemaakt als antwoord op het trauma. De ‘kramp’ denkbeelden, in het boek noemt Inga dit een ‘list’, ontstaan als reactie op de schrikervaring die het trauma in jou heeft doen ontstaan. Een list is een slimme strategie van het kind om te overleven. De ‘kracht’ denkbeelden ontwikkel je door te werken met de krachtgenerator.

Hoe kun jij werken met ‘Kraak je eigen kramp’

Als je het hele boek in één keer doorleest, mis je de uitwerking van de oefeningen. Je kunt het boek gebruiken als een manier om jezelf te helen, mits je over een gezonde dosis doorzettingsvermogen beschikt. Want hoewel de oefeningen eenvoudig lijken, ga je wel aan het werk met datgene wat in jou een grote traumatische lading heeft.

Voor wie is dit boek geschikt?

Met ‘Kraak je eigen kramp’ heb je een waardevol instrument in handen waarmee jij jouw helingsproces (voor een deel) zelfstandig kunt volbrengen. Het brengt je in contact met je eigen kracht. Het is bij seksueel misbruik geen complete vervanging voor therapie, maar een goede aanvulling erop. Zeker voor de fase waarin je je leven weer aan het opbouwen bent, terwijl je zo nu en dan nog last hebt van die ‘kramp’ van het verleden.

Koop hier Kraak je eigen kramp